05.10.2008

Koncert sjećanja na Tošeta Proeskog

Muzičari sa prostora Balkana okupit će se 5. oktobra ove godine na Gradskom stadionu u Skoplju kako bi održali koncert u čast tragično preminulog makedonskog pjevača Tošeta Proeskog.
Svoje učešće na ovom koncertu najavili su, između ostalih, grčka muzička zvijezda Anna Vissi, srbijanska pjevačica Leontina Vukmanović te makedonska pop diva Kaliopi.

Interes za nastup na ovom koncertu bio je ogroman, ali čast da nastupi imat će samo 25 najvećih balkanskih muzičara. Među učesnicima spominju se i Oliver Dragojević i Gibonni, kao i neke zvijezde iz inostranstva.

Izvjesno je da će na koncertu pjevati Anna Vissi, te da će Leontina izvesti pjesmu "Čija si", veliki Tošetov hit koji je za njega napisala 2003. godine. Kaliopi će otpjevati jednu od najdražih Tošetovih pjesama, koju je i pokojni pjevač nekada izvodio na svojim koncertima ‘za svoju dušu’, "Nemaš ni blagodaram".

"Ovim koncertom ispunjavamo Tošine posljednje tri želje. Prva je bila da Gradski stadion bude prepun, druga da njegov album na engleskom jeziku promoviše Makedoniju u svijetu, a treća želja je već ispunjena, ali ostavljam njegovoj porodici da riješi to da li će je objaviti. Duboko sam zahvalna Vladi i Ministarstvu za kulturu, jer su imali sluha za Tošetove želje", izjavila je bivša menadžerica Tošeta Proeskog, Ljiljana Petrović.

Organizatori koncerta u znak sjećanja na tragično preminulog Tošeta Proeskog su Ministarstvo kulture Republike Makedonije, Fondacija "Toše Proeski" i najbliži saradnici za menadžment pokojnog muzičara koji je tragično preminuo u saobraćajnoj nesreći 16. oktobra 2007. Koncert će biti održan istog dana i na istom mjestu na kojem je Proeski 2007. imao svoj zadnji veliki humanitarni koncert.

Komentariši